Muffiny z jabłkami, rodzynkami i polewą czekoladową.
Przepis na 8sztuk:
Składniki suche:
- 1 szklanka z czubkiem ;) mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
Składniki mokre:
- 1 duże wiejskie jajo
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki drobno pokrojonych rodzynek
- 3 małe słodkie jabłuszka
Polewa:
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 i 1/2 łyżki wody
- 1 i 1/2 łyżki cukru
Wykonanie:
Łączymy razem składniki suche, oraz mokre w oddzielnym naczyniu. Następnie dodajemy suche do mokrych, mieszamy, wrzucamy rodzynki i obrane oraz pokrojone w małą kostkę jabłka, znów mieszamy i nakładamy do foremek, pieczemy około 30min. w nagrzanym piekarniku w tem. 200 stopni. Gdy muffinki przestygną polewamy polewą wedle uznania, przygotowujemy ją mieszając wszystkie wymienione składniki w rondelku i gotując przez chwilę na małym ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz