Muffiny z jabłkami, rodzynkami i polewą czekoladową.

Muffinki na prezent, to jest wyzwanie, muffinki na prezent dla przyszłej teściowej;) to dopiero wyzwanie. Tym bardziej, że robione spontanicznie, na szybko, dwie godziny przed wyjazdem, jechały jeszcze ciepłe...uff, ale smakowały, wszystkim i ...już ich nie ma. Jak to mówią "pierwsze koty za płoty", ale następne na prezent będą lepsze, bardziej przemyślane i zaplanowane. Sama to sobie obiecałam.


/pszenne muffiny z jabłkami i rodzynkami w środku oraz z polewą czekoladową/


Przepis na 8sztuk:

Składniki suche:
- 1 szklanka z czubkiem ;) mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru

Składniki mokre:
- 1 duże wiejskie jajo
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:
- 1/2 szklanki drobno pokrojonych rodzynek
- 3 małe słodkie jabłuszka

Polewa:
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 i 1/2 łyżki wody
- 1 i 1/2 łyżki cukru

Wykonanie:
Łączymy razem składniki suche, oraz mokre w oddzielnym naczyniu. Następnie dodajemy suche do mokrych, mieszamy, wrzucamy rodzynki i obrane oraz pokrojone w małą kostkę jabłka, znów mieszamy i  nakładamy do foremek, pieczemy około 30min. w nagrzanym piekarniku w tem. 200 stopni. Gdy muffinki przestygną polewamy polewą wedle uznania, przygotowujemy ją mieszając wszystkie wymienione składniki w rondelku i gotując przez chwilę na małym ogniu.




Wypieki idealne Ciasta z owocami sadu Smakołyki na pikniki

Komentarze

Popularne posty