Dżem truskawkowy.


Maminym sposobem, z maminego przepisu :)

Składniki:
- 4kg truskawek
- 1kg cukru
- 2op. cukru żelującego

Wykonanie:
Truskawki dokładnie umyć, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Cukier żelujący dodać według przepisu na opakowaniu. Potem nakładać do słoiczków i wekować lub od razu do miseczki, na chleb, bułę, do buzi...:P
Użyta została proporcja truskawek do cukru 4:1, ale wszystko zależy jak słodkie mamy truskawki, nasze były słodziutkie, kupione od znajomej, czyli wiemy co jemy :D
Może wielu z was jest przeciwnikami używania cukru żelującego, ale szczerze posłuchałam się mamy która powiedziała, że "boi" się wekować truskawki bez jego użycia i dodałyśmy. Np. powidła śliwkowe robimy zawsze tylko ze śliwek i cukru, nic więcej, gotujemy kilka dni i są cudowne, ale z truskawkami jest trochę inaczej ;). Myślę, że na jesieni dodam też powidła śliwkowe, ale na razie cieszymy się truskawkami ;) i oczywiście kilka słoików wędruje do spiżarni na zimę.
W tym sezonie zrobiłyśmy z mamą na razie około 30 słoiczków.





Truskawki 2012

Komentarze

  1. Domowy dżem zawsze najlepszy. :) A szczególnie, gdy nadchodzą długie, zimowe wieczory...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty