Śledz w złotej marynacie.
Na kolacje, na śniadanie, na przekąskę, na przystawkę..śledź marynowany, trochę inaczej niż zwykle.
Składniki na jedną porcję:
- 2 surowe płaty śledziowe
- 2 łyżki oliwy
- mały kawałek świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
Najpierw moczymy śledzie na noc w wodzie, aby nie były słone. Następnie kroimy je na małe kawałki i zalewamy naszą marynatą, wstawiamy do lodówki na minimum 12godz.
Marynata: mieszamy razem oliwę, miód, sok z cytryny i starty drobniutko korzeń imbiru, dokładnie mieszamy i zalewamy śledzie.
Pyszna odmiana!
Składniki na jedną porcję:
- 2 surowe płaty śledziowe
- 2 łyżki oliwy
- mały kawałek świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
Najpierw moczymy śledzie na noc w wodzie, aby nie były słone. Następnie kroimy je na małe kawałki i zalewamy naszą marynatą, wstawiamy do lodówki na minimum 12godz.
Marynata: mieszamy razem oliwę, miód, sok z cytryny i starty drobniutko korzeń imbiru, dokładnie mieszamy i zalewamy śledzie.
Pyszna odmiana!
nie znałam tak podanych śledzi
OdpowiedzUsuńno, nie powiem-zaskakujący przepis. Nie przepadam osobiście jakoś bardzo za śledziami, ale zrobię je dla mamy ;)
OdpowiedzUsuńJuż wiem, że je lubię ;)
OdpowiedzUsuńŚledziki? Czyżby jakiś melanż Magd? :D
OdpowiedzUsuńSię dopiero szykuje ;p
Usuńśledzik z miodem? ciekawie, ale zapewne bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńdelicje :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńprzyda sie na święta :)
OdpowiedzUsuń