Barszczyk.
Były buraki w cieście klik, a teraz buraki do zupy, marsz!
Kolorowe zupki, była zielona klik, pomarańczowa klik i klik, czerwono-pamarańczowa klik, biała klik, a nawet fioletowa klik ;p były i inne..Lubię zupy, bardzo. Dziś kolejna propozycja, tania jak barszcz.
Składniki:
- buraki
- ziemniaki
- marchew
- mięso (u mnie żeberka)
-1 łyżka soku z cytryny/octu/jakiegoś kwasku
- ulubione przyprawy, tu polecam: liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek itp.
Wykonanie:
Najpierw gotujemy dość długo ok.40-50min. buraki w skórkach (do miękkości), studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. W garnku gotujemy wywar mięsny, dodajemy buraki, marchew, sok z cytryny, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić wedle uznania, można dodatkowo zabielić śmietaną.Smacznie!!
Kolorowe zupki, była zielona klik, pomarańczowa klik i klik, czerwono-pamarańczowa klik, biała klik, a nawet fioletowa klik ;p były i inne..Lubię zupy, bardzo. Dziś kolejna propozycja, tania jak barszcz.
Składniki:
- buraki
- ziemniaki
- marchew
- mięso (u mnie żeberka)
-1 łyżka soku z cytryny/octu/jakiegoś kwasku
- ulubione przyprawy, tu polecam: liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek itp.
Wykonanie:
Najpierw gotujemy dość długo ok.40-50min. buraki w skórkach (do miękkości), studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. W garnku gotujemy wywar mięsny, dodajemy buraki, marchew, sok z cytryny, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić wedle uznania, można dodatkowo zabielić śmietaną.Smacznie!!
A gdzie brukselka? Kocham.
OdpowiedzUsuńSpróbuj kiedyś barszczyk z brukselką i fasolką ♥
Też lubię brukselkę, ale w barszczu nigdy nie jadłam. Może zrobię brukselkową ;)
UsuńTak czy siak-przez Ciebie dziś ugotowałam barszczyk! ;D
Usuńto moja ulubiona zupa:) Fasolka jest też bardzo fajna do niej. Co do brukselki, to nie mogę jej wciąż przełknąć;p
OdpowiedzUsuńUch, nie cierpię brukselki :D Ale fasola jak najbardziej, lubię takie domowe barszcze :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam czerwony barszczyk!:))
OdpowiedzUsuńna naprawdę spory placek : 4 łyżki mąki żytniej razowej, małe jajko, około 1/3 szklanki mleka ( konsystencja ma być dość gęsta, więc można dać ciut mniej ), mniej niż 1/3 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia, zioła prowansalskie, ostra papryka czerwona :)
OdpowiedzUsuńwszystko mieszamy i na patelnię ( u mnie lekko wysarowana oliwą z oliwek )
jajecznicę robimy wedle uznania i na placek :)
zapraszam po odbiór wyróżnienia!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Jagienka!
jak ja uwielbiam zupy!!!
Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń