66! Pieczona owsianka (orkiszanka) z dynią i żurawiną.
Składniki:
- 50g (5łyżek) dowolnych płatków (ja użyłam orkiszowych)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 jajko
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 6 łyżek startej na małych oczkach dyni
- małe pudełeczko żurawiny wielkoowocowej
- szczypta sody
- przyprawy (kardamon i cynamon)
- masło
Wykonanie:
Płatki i siemię lniane zalałam na noc niewielką ilością wody. Rano nadmiar wody odlałam, a płatki wymieszałam z jajkiem rozbełtanym z szczyptą sody, dodałam dynię wymieszaną z cynamonem i kardamonem, następnie jogurt i wszystko dokładnie wymieszałam. Do wysmarowanego masłem naczynka wlałam masę, na wierzch ułożyłam żurawinę i dodatkowe wiórki masła, piekłam 30min. w 180 stopniach. Smacznego :)
"Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"
Lubię owsianki ale trochę dużo tej żurawiny - chyba byłaby dla mnie zbyt słodka. Dziękuję za udział w akcji!
OdpowiedzUsuńUżyłam świeżej żurawiny, było raczej dość kwaskowo ;)
UsuńWyglada bardzo smakowicie, duzo zdrowych dodatkow - to cos dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńOwsianki nigdy nie jadłam, ale żurawiną uwielbiam w połączeniu z innymi składnikami. Sama jest dla mnie zbyt kwaśna:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie! Jestem ciekawa smaku Twojej owsianki ;)
OdpowiedzUsuńPysznie musiało być :)!
OdpowiedzUsuńorkiszanka? super! ;)
OdpowiedzUsuńMałgosiu - owsiankq wygląda smakowicie :). Z przyjemnością bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńżurawina, dynia, mniam!
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńcudowny przepis!!!
OdpowiedzUsuńżurawina + dynia = rewelacyjne połączenie <3
oj aż chce się tu wracać po więcej!!!
dodajemy do obserwowanych a w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)
Alicja i Magda
dobry, zdrowy pomysł!
OdpowiedzUsuń