65! Jaglanka nie zwyczajna.
Niby kasza na mleku, taki banał, ale dodatki sprawiają cuda.
/kasza jaglana na mleku z jajkiem i dyniowym musem/
Przepis na jedną porcję:
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- mleko
- kilka niewielkich kawałków dyni
- 1 jajko
- przyprawy (kardamon i cynamon)
Wykonanie:
Na początek prażymy suchą kaszę jaglaną na patelni, często mieszając do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Następnie na sitku przelewamy ją wrzątkiem by pozbyć się goryczki i gotujemy na mleku pod przykryciem na bardzo malutkim gazie, kaszy nie mieszamy, ewentualnie dolewamy mleko.
W między czasie przygotowujemy mus, kilka kawałków dyni umytych i pokrojonych obsypujemy cynamonem i kardamonem, pieczemy w 200 stopniach do miękkości i blendujemy na gładką masę.
Zarówno mus jak i kaszę przygotowałam poprzedniego dnia, na noc schowałam do lodówki.
Rano do kaszy dolałam nie wielką ilość mleka i podgrzałam, gdy była już ciepła zdjęłam z gazu wbiłam jajko i postawiłam znów na malutkim ogniu energicznie mieszając, na koniec dodałam dyniowy mus i jeszcze chwilę podgotowałam wszystko razem.
Bardzo rozgrzewające, bardzo sycące, polecam :)
Nie jadam takiej kaszy, ale chyba zacznę ;)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana z dynią to jest to! Ostatnio jem aż za często ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie śniadania:)
OdpowiedzUsuńMusiało być przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńA ja z dynią nie jadłam :)... wszystko przede mną :) Wygląda bardzo smakowicie. To co lubię :)
OdpowiedzUsuńMmmm:)
OdpowiedzUsuńmnaim! :)
OdpowiedzUsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuńNie zwyczajna bo smaczna ;D
OdpowiedzUsuńWiesz nie wiedziałam, ze Primavika produkuje masło orzechowe chrunchy :)
Nie nazwałabym je typowo masłem crunchy ;) ale ma małe kawałeczki orzechów :)
Usuń