Pszenny chleb na drożdżach pachnący tymiankiem.
Ciągle piekę chleb, każdy inny i choć nie pokazuję ich na blogu (w sumie nie wiem czemu) wciąż testuję i próbuję, by odnaleźć ten idealny przepis. Dziś w miarę łatwy chleb drożdżowy, nie napiszę szybki, bo każdy wie, że ciasto drożdżowe do szybkich nie należy. ;)
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży (lub ok. 20g świeżych)
- 1 łyżka oleju
- ok. 150ml letniej wody
- świeże gałązki tymianku
Wykonanie:
Mieszamy w misce mąkę, sól, drożdże i cukier. ( Gdy używamy świeżych drożdży należy przygotować rozczyn). Mieszamy składniki i stopniowo dolewamy wodę, ciasto wyrabiamy na gładką masę pod koniec dodając olej i listki tymianku. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości czyli na około 1-1,5 godz.. Następnie ciasto znów delikatnie wyrabiamy, wsadzamy do blaszki w której będziemy piec chleb, przykrywamy ściereczka i znów czekamy, aż urośnie. Pieczemy około 35min. w tem 200 stopni.
Smacznego! :D
Uwielbiam domowe pieczywo... Innego nie jadam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chlebki różnego rodzaju z ziołami! :) są niesamowite! a Ten na pewno smakował wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDlatego chleb jest tak cenny :))
OdpowiedzUsuńDomowy chleb - nie no, rządzisz. Mi się nigdy nie chce go zrobić, chociaż piekę dziesiątki innych, może bardziej skomplikowanych rzeczy. Chyba po prostu boję się zakwasu :D
OdpowiedzUsuńSpróbuj upiec chleb bez zakwasu, na początek taki na drożdżach, jak ten. :)
UsuńTo wielka szkoda,ze nie publikujesz,bo ja lubie korzystać z doświadczeń innych w pieczeniu chleba,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW takim razie będzie tu ich więcej, bo chlebki piekę ostatnio często :)
UsuńPiętka z masłem...mmmmm:)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie domowe chlebki. Ja piękę, ale w wypiekaczu do chleba, który zakupiłam niedawno. właściwie to piecze za mnie :) i chyba dlatego też nie wrzucam przepisów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe chlebki:)
OdpowiedzUsuń