Kakaowo-kawowe serniczki z serka wiejskiego z dynią, osłodzone daktylami.



Czyli bez cukru, bez mąki za to jakie pyszne. Do tego szybko się je robi i równie szybko znikają ;)



Przepis na porcję jak na zdjęciu (4szt.)
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200g)
- 1 jajko
- 7-8 suszonych daktyli
- 8 czubatych dużych łyżek startej świeżej dyni
- spora garść suszonej żurawiny
- 1 czubata łyżeczka naturalnego gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki smakowej kawy rozpuszczalnej (u mnie Irish Whisky)

Wykonanie:
Serek wiejski odcedzamy i blendujemy na gładką masę wraz z jajkiem, kawą, kakao i daktylami. Dodajemy dynię i znów miksujemy/blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Tak naprawdę nie ma znaczenia czy użyjemy świeżej dyni czy dyniowego pure bo i tak całość będzie zmiksowana. Na koniec wrzucamy żurawinę, mieszamy i nakładamy do foremek. Piekłam najpierw około 40min. w tem. 180 stopni potem około 5-10 w 150 stopniach, należy zaglądać i kontrolować.
Wyszły pyszne.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty