A jak wam powiem, że to znowu z burakiem...
... trochę przez przypadek, trochę z nieuwagi, z małą modyfikacją (o wiele szybszą do wykonania ) ciasto znów z TEGO przepisu, w formacie TEGO, choć zupełnie inne ;)
Spód bardzo ciemny, ciężki, wilgotny, a na wierzchu lekka puchowa pianka.
Przepis na małą blaszkę 22x22cm
Składniki:
- 1 średni burak (użyłam młodego podłużnego)
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 szklanka dowolnej mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych (opcjonalnie)
- 1 łyżka zarodków pszennych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka stewii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
- 1/2-3/4 szklanki mleka (użyłam domowego kokosowego)
Wykonanie:
Gotujemy buraczka w skórce, mój z racji tego, że był młody ugotował się dość szybko. Po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. W misce mieszamy żółtka jaj z burakiem. W osobnym naczyniu łączymy suche składniki (mąka, otręby, zarodki, kakao, stewia i soda). Następnie suche składniki dodajemy do miski, dodajemy rozgniecionego banana (ja nie rozgniatam zbyt dokładnie by zostało kilka większych kawałeczków, fajnie one smakują w cieście) i mleko (można użyć zwykłego). Całość mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz na końcu ubijamy białka na sztywną pianę i wykładamy je na ciasto, łyżką wmieszujemy je w ciasto, tak mniej więcej do połowy wysokości, ale wszystko powinno być wmieszane, pieczemy około 40min. w tem. 180 stopni.
Smacznego!
"Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"
Lubisz zdrowe ciasta ;D
OdpowiedzUsuńekstra! zdrowe ciacho! to lubię <3
OdpowiedzUsuńOj jak tutaj zdrowo - idealnie:)! Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie znajdę wiele inspiracji na warzywne ciasta, w wolnym czasie na pewno tutaj u Ciebie 'poszperam'! :)
OdpowiedzUsuńcoś u ciebie warzywnie!! to dobrze, bo zdrowo ;D i smacznie zarazem ;)
OdpowiedzUsuńz burakiem dobre, bo wilgotne ciasta wychodzą :)
OdpowiedzUsuńHa, mam torbę pełną buraków :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjne przepisy, wypieki i w ogóle wszystko ! :D
OdpowiedzUsuńDodaję Twojego bloga do obserwowanych ;)
zawsze lubiłam takie wersje ciast jak np. z burakiem, marchewką czy dynią :)
OdpowiedzUsuńzrobiłabym, ale boję się, że od razu całe zjem :<
OdpowiedzUsuńU mnie też szybko znika ;) dlatego już któryś raz z kolei piekę kolejne :D
UsuńFajne;)
OdpowiedzUsuń