Ciasto z jagodami i cukinią, bez glutenu i bez cukru.
Eksperyment<3 cudowny eksperyment, z cukinią piekłam wiele razy zazwyczaj ciasta czekoladowe, ale z jagodami to mój pierwszy raz;) muszę go koniecznie powtórzyć jeszcze w tym sezonie, choć jagody się już kończą.
Niestety przepis będzie "mniej więcej", bo to ciasto robiłam bardzo "na oko"
Składniki:(mała blaszka 22x22)
- 2 średnie żółte cukinie
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki gryczanej (można użyć dowolnej)
- 3-4 łyżki masła sklarowanego (może być zwykłe)
- 4 łyżki mleka=bardzo rzadkiego jogurtu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka stewi
- jagody
Wykonanie:
Jajko zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać startą na tarce na małych oczkach cukinię (należy usunąć gniazdo nasienne i twarde końce oraz porządnie ją odcisnąć). W osobnym naczyniu łączymy mąkę, sodę i stewię i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy mleko=jogurt i na koniec wrzucamy przebrane i osuszone jagody i delikatnie mieszamy całość, wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz posypalam jeszcze dodatkowo jagodami. Pieczemy około 45min. w tem 180 stopni."Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"
mniam! Uwielbiam takie mokre ciasta <3
OdpowiedzUsuńdodaj do cukiniowej akcji! żeby wiele osób mogło spróbować :D
OdpowiedzUsuńok, już dodałam :)
Usuńkolejny twój pyszny przepis na zdrowe ciacho -super ! ;)
OdpowiedzUsuńoj, oj :) jakie śliczne :)
OdpowiedzUsuńEeee, kolejne ciastopodobne coś...
OdpowiedzUsuńW sumie jak komu, mnie akurat by było szkoda jagód i cukinii na taki wypiek... :P
To nie jest "ciastopodobne coś" tylko to jest ciasto. Mnie nie było szkoda ani jagód, ani cukinii bo wypiekł wyszedł idealny.
UsuńJa tam zaś jestem za tym,by to opatentować :D
OdpowiedzUsuńPomyślę nad tym ;p
Usuńuwielbiam cukinie, ale jeszcze nigdy nie dodawałam jej do ciasta;p czas to zmienić;) ale póki co wyślij mi kawałeczek <3
OdpowiedzUsuńDla mnie takie ciasto to nowość, chętnie przetestuję;)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda, chyba spróbuję zrobić ;D
OdpowiedzUsuńRób i daj znać jak wyszło :)
Usuńbez glutenu i bez cukru? cudownie!
OdpowiedzUsuńJak są jagody to musze spróbować ;D
OdpowiedzUsuńTy również pochwal się jak wyszło :)
UsuńMam jeszcze cukinię w lodówce, więc może takie ciacho jutro będzie:))
OdpowiedzUsuńCzekam na relację:)
UsuńPozdrawiam!
jagody... moja miłość
OdpowiedzUsuńzapraszam an rozdanie kulinarne do mnie- może Cie zainteresuje!
Ciekawe, a jagódki kocham;)
OdpowiedzUsuń...a ja dziś kupiłam chyba już ostatnie jagody i zjedliśmy z naleśnikami:( ale tez pyszne były:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis! znając siebie zjadłabym od razu połowę ;)
OdpowiedzUsuń