Pieczona karkówka, ryż curry i brokuły.

Leczymy się, jemy dużo. Mimo choroby apetyt dopisuje, co mnie wręcz cieszy, walczymy z tymi wirusami!!!
obiado-kolacja:

/pieczona karkówka w sosie, ryż curry i gotowane brokuły/


 Przepis na porcję dla dwóch osób (jak na zdjęciu):
Pieczona karkówka w sosie:
- ok. 700g karkówki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (papryka ostra i słodka, pieprz czarny, ziołowy, sól, vegeta)
- 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
- olej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy

Ryż curry:
- 1 szklanka ryżu (ja użyłam brązowego)
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki curry + inne przyprawy
- 2 szklanki bulionu lub wody

Dodatkowo:
- brokuł

Wykonanie:
Karkówkę kroimy na małe kawałki, nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, odstawiamy na noc do lodówki lub na kilka godzin. Następnie albo obsmażamy bardzo krótko i szybko mięso na oleju i wkładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego lub bez obsmażania od razu na blaszkę. Mieszamy składniki sosu zalewamy mięso, cebulę kroimy w piórka i wkładamy między mięso. Pieczemy w tem. 180-200 stopni przez około 70min. do miękkości mięsa.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wsypujemy ryż, chwilę smażymy (tu będzie lepszy biały ryż, ja nie miałam dlatego użyłam brązowego), dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem/wodą przykrywamy pokrywką i dusimy do wchłonięcia płynu, od czasu do czasu mieszamy. Gdy płynu zabraknie, a ryż będzie zbyt twardy dolewamy wody, dusimy do uzyskania porządanej konsystencji.
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy pokrojony na różyczki brokuł, gotujemy do miękkości.
Wszystko podajemy ciepłe.
Smacznego!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty