Pełnoziarniste ciasto z aronią, cukinią i jabłkiem. bez cukru i bez tłuszczu.





Składniki: ( na małą blaszkę 22x22cm)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 średnie słodkie i miękkie jabłko
- 1 jajko
- 1 szklanka zamrożonej aronii
- 1,5 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka stewii
- 1 łyżeczka sody

Wykonanie: 
Cukinię myjemy, odcinamy twarde końce i wykrajamy gniazdo nasienne, ścieramy na tarce na drobnych oczkach i porządnie odciskamy z nadmiaru wody.
Do miski ścieramy na małych oczkach jabłko (może być ze skórką) mieszamy je dokładnie z rozbełtanym jajkiem i dodajemy cukinię, całość mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy razem wszystkie suche składniki (mąka, kakao, cynamon, stewia i soda), które następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Połowę gotowego ciasta wykładamy na blaszkę, następnie układamy owoce aronii (nie rozmrażamy!!!) i wykładamy drugą warstwę ciasta, pieczemy około 45 min. w tem. 180 stopni. Jak się sama przekonałam ciasto jest najlepsze na drugi dzień :) smacznego!
P.S. Aronia to bardzo kwaśny i gorzkawy owoc, ale dzięki procesowi mrożenia pozbywamy się goryczki dlatego tak ważne jest użycie mrożonych owoców, mimo to są dalej dość kwaskowe, ale mi odpowiada taki smak, dla bardziej słodkolubnych polecam dosłodzić.











"Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty