Bardzo szybkie, pyszne ziołowe bułeczki na śniadanie. I migawki.
Chrupiąca skórka i miękki środek, jeszcze ciepłe najlepsze. Robiłam pierwszy raz w ramach testu, czy wyjdą i czy zasmakują, na pewno upiekę kolejne.
Z dodatkami można szaleć do woli, ja podaję jeden z pomysłów.
Porcja na zdjęciu została zrobiona z połowy składników.
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 250g jogurtu naturalnego (ja użyłam zsiadłego mleka)
- przyprawy (u mnie pieprz, garstka suszonej mięty i szałwi oraz bazylia)
- dodatkowo oliwa lub olej do posmarowania bułek
Wykonanie:
Mąkę mieszamy w misce z sodą, solą i przyprawami, dodajemy następnie jogurt i olej, dokładnie mieszamy i ręką wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki (ja zrobiłam dość małe) i układamy na blaszce wyłożonej papierem, wierzch smarujemy oliwą/olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 30-35min., moje były dość małe piekłam 25min.Smacznego!
I jeszcze kilka migawek z ostatniego buszowania w kuchni ;P
/ pomidorowa frittata z sosem czosnkowym /
/frittata z patelni z cukinią, pomidorami, cebulą i szynką/
/i makaron z cukinią i kurczakiem/
Wszystkie te dania zrobiłam dla Mojego Najdroższego którego zaraziłam miłością do cukinii ;) i już od jakiegoś czasu zjada się ze mną cukinią na milion sposobów :P
Świetnie wyglądają. Zapamiętam na przyszłość, bo na razie jesteśmy na diecie, ale na pewno zrobimy bułeczki.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam do nas http://dietaprzedslubem.blogspot.com/ - może tez uda nam się Cię zainspirować ;)
Takich to jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJak u Ciebie smacznie :) Jutro zrobie fritatte :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam zioła w wypiekach, są tak aromatyczne
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie ekspresowe :) przydatne, gdy brak czasu a przychodzi ochota na domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, kocham, ubóstwiam... :*
OdpowiedzUsuń