Bezglutenowe mega zdrowe brownie!
Po internecie i w całej blogosferze krążą przepisy na brownie z kaszy jaglanej, chciałam zrobić, ale NIE! ulepszyłam tą wersję nieco, brak tu tłuszczu, brak cukru, a śmietanę zastąpiłam jogurtem, wyszło pycha, trochę bardziej przypomina czekoladowe ciasto niż wilgotne i ciężkie brownie, ale było i tak mega pyszne, im dłużej leży w lodówce tym lepsze, nabiera wilgotności, ciężkości czyli to co lubię, no ale długo nie poleżało, w najbliższym czasie powtórzę koniecznie!
I w sumie ciekawa jestem też oryginalnej wersji planuję również ją zrobić, będzie czekoladowo :D
A teraz przepis w wersji łyżkowej by było łatwo odmierzyć :)
Przepis na małą blaszkę 22x22cm
Składniki:
- 8 łyżek kaszy jaglanej (suchej)
- 2 jajka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 5 czubatych łyżek gorzkiego naturalnego kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki stewii
- 1 dojrzały banan
Wykonanie:
Kaszę prażymy na suchej patelni często mieszając, aż zacznie ładnie pachnieć, następnie przelewamy ją wrzątkiem by pozbyć się goryczki i gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu w mniej więcej podwójnej ilości wody, w razie konieczności dolewamy wodę. Ostudzoną kaszę blendujemy na gładko z wszystkimi składnikami. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i pieczemy około 40-45min. w tem. 180 stopni. Podajemy pokrojone na kwadraty.
Smacznego!
Polecam moją wersję :)
Wow, faktycznie bardziej zdrowo już się chyba nie da;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, IS
Obojętnie jak to nazwiesz jest czekoladowe i pyszne :))
OdpowiedzUsuńI chyba ja sie na nie skusze ;D
OdpowiedzUsuńswietny pomysł:D
OdpowiedzUsuńNa pewno bym zjadła, wszystko co czekoladowe musi być dobre!
OdpowiedzUsuńmaksimum zdrowia i maksimum słodkości, suuuuuper!
OdpowiedzUsuńdzięki za>komentarz:)
OdpowiedzUsuńzostaję tutaj na dłużej, smacznie gotujesz:) kikam follow;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńjeśli są tak zdrowe, jak pyszne, to chcę się nimi leczyć : ) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż planuję brownie z jaglanej! Musi być przepyszne i jakie zdrowe!
OdpowiedzUsuńO, takie to bym chciala teraz zjesc:-)
OdpowiedzUsuńO musze sprobowac tego przepisu, go robilam zwykle bezglutenowe ale wyszlo bardzo plaskie
OdpowiedzUsuń