Kurczak curry z dynią i domowym mlekiem kokosowym


Zapraszam na  rozgrzewające indyjskie curry idealne na jesienny obiad lub kolację.



Przepis na 3 porcje
Składniki:
- 400 g polędwiczki z piersi kurczaka/piersi z kurczaka
- 8/10 szt. pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 
-  2 szklanki startej dyni
- *300 ml mleka kokosowego ( u mnie domowe z TEGO przepisu) 
- 3-4 ząbki czosnku/ lub według uznania
- 2 cm korzenia imbiru
- przyprawy: sól, pieprz, mieszanka curry, słodka papryka w proszku, chilli, kurkuma, kumin, kolendra,cynamon, sos sojowy, **liście limonki kaffir 
- do podania ryż brązowy i gotowane brokuły  

Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu krótko przesmażamy mięso pokrojone w dużą kostkę. Przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę i pieczarki, delikatnie posypujemy solą by szybciej zmiękły. Wrzucamy dynię, wlewamy mleko i dodajemy przyprawy, całość dusimy, aż dynia zacznie się rozpadać tworząc gęsty sos. W między czasie doprawiamy wedle uznania, ja lubię na ostro. Polecam przesmażyć odrobinę posiekany imbir i czosnek przed dodaniem do dania. Na koniec wrzucamy mięso, wszystko razem dusimy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasuje ryż.
* gdy użyjecie mleka kokosowego z puszki spokojnie wystarczy około 1/2 puszki - 200 ml, dodatkowo wedle  potrzeby można podczas duszenia podlać warzywa niewielką ilością wody.
**Liście limonki kaffir zanurzamy w sosie w jednym miejscu i pilnujemy by nie rozpadły się na małe kawałeczki, pod koniec gotowania należy je wyjąć i wyrzucić. Można je pominąć lub zastąpić sokiem z limonki/cytryny.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty