Łatwy, pyszny, szybki tort.
Nie licząc tego małego torciku, mogę śmiało powiedzieć, że to mój pierwszy tort. Zrobiłam go na urodziny mojego Kochanego N:*, był BARDZO zadowolony, szczególnie, że lubi tego typu ciasta. Delikatny puchaty biszkopt przekładany różnymi pysznościami. Śmietankowo-orzechowo-śliwkowo-czekoladowy.
Niestety nie mam zdjęcia całości, ale myślę, że na tych prezentuje się niezwykle okazało ;p
Składniki:
biszkopt:
- 2 duże jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
krem:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 3/4 kostki 250 gramowej margaryny/masła
dodatki:
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- 4 duże łyżki dżemu śliwkowego
- małe opakowanie orzeszków ziemnych
- kilka kostek mlecznej czekolady
* polewa (1łyżka cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mleka, 1 łyżka wody)
Wykonanie:
Ponieważ nie miałam odpowiedniej formy do tortu postanowiłam zrobić go małego, ale wysokiego. Użyłam silikonowej formy do tarty (25 cm średnicy, 3 cm głębokości).
Zaczynamy od biszkoptu, ubijamy białka na sztywną pianę, wciąż ubijając dodajemy kolejno żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy mąki z sodą i ciągle ubijając dodajemy stopniowo je do masy. Gotową masę wlewamy na formę i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 min. w tem. 180 stopni. W między czasie gotujemy zbyt gęsty budyń (z podanej ilości składników) i studzimy go. Gdy jest już zimny miksujemy go na dużych obrotach dodając stopniowo masło/margarynę (po kawałku), aż powstanie krem.
Gotowy biszkopt przekroiłam na cztery części i zaczynając od dołu nakładałam kolejne warstwy, krem, dżem, kolejna warstwa biszkoptu na niego masło orzechowe i krem, biszkopt, krem, dżem, biszkopt...Na koniec cały tort ze wszystkich stron posmarowałam grubą warstwą kremu, udekorowałam orzeszkami ziemnymi, startą mleczną czekoladą i polewą. Polewa jest bardzo łatwa w wykonaniu, należy zagotować wszystkie składniki razem ciągle mieszając.
Prezentuje się po prostu wybornie! Plus mega smakowite dodatki.. nie dziwię się, że Twój N. był zadowolony, ja bym była zachwycona gdyby ktoś mi upiekł taki tort ;)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie na widok tej słodkiej rozkoszy! mogę kawałeczek?;)
OdpowiedzUsuńNiestety już nie ma :(, ale był tak dobry, że niedługo będę musiała go powtórzyć.
Usuńo rany, ten tort wygląda obłędnie! widac że zrobiony z miłością:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie szykownie i smacznie :D
OdpowiedzUsuńAle wygląda pięknie!*_*
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie :) z chęcią bym sie poczęstowała kawałeczkiem ;)
OdpowiedzUsuńKucharo - Magdo, piękny torcik :) az się zakochałam :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
ps. dodaje się do podglądaczy, bo fajnie tu u Ciebie :))
gratuluje,ja nigdy tortu nie robilam,ale mnie kusi...
OdpowiedzUsuńnaprawdę kuszący :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenia- wierzę, że pyszny:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMusiał nieziemsko smakować:)
OdpowiedzUsuńpięknie twój torcik wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje ;)
OdpowiedzUsuńTego mi brakuje :)
OdpowiedzUsuńAleż on pięknie wygląda, żebyś widziała mój obłęd w oczach na jego widok:)!
OdpowiedzUsuńZrobiłaś ten tort z dwóch jajek i przekroiłaś na 4 części? Czy robiłaś większą porcję. Bo mi się nie chce wierzyć ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wszystko zrobiłam tak jak jest w przepisie :)
UsuńCzyli dwa jajka, jeden duży biszkopt który potem został podzielony.
zapewne biszkopt podzielono na "trójkąty" w pionie, a nie na cieniutkie placki w poziomie - przecież w formie do tarty nie urośnie wysoki na 7-10 cm - szczególnie z dwóch jaj. I zapewne dlatego nie ma zdjęcia okrągłego torty, bo to był tort w trójkącik:)
Usuńdzisiaj robię ten torcik ...mam nadzieje, że będzie pyszny :)..co do biszkopta nie ma najmniejszych szans żeby podzielić go na 4 :):) ciężko będzie na dwa:)...ja zrobiłam po prostu wszystko razy 3 i wtedy na 4 części..inaczej nie ma możliwości żeby to był okrągły tort....no chyba, że trójkącik to tak :)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jak biszkopt upieczony z 2 jajek można podzielić pózniej na 4 części?Też piekę ciasta i z doświadczenia wiem,że z 2 jajek będzie niski
OdpowiedzUsuńDokładnie nie ma szans aby był większy, trzeba zrobić podwójną albo potrójną porcję!!!
UsuńJutro spróbuje go wykonać :)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco