#HUMMUS - Pasta z Ciecierzycy z Kuchni Pięciu Przemian
Witam :) Przed Wami kolejny przepis, tym razem zachęcam do pasty z ciecierzycy przygotowywanej według Kuchni Pięciu Przemian !
Składniki
- ciecierzyca
- 1 cytryna
- pasta z nasion sezamowych - tahina
- oliwa z oliwek
- czosnek
- pieprz czarny i cayenne, sól
Wykonanie:
0,5 kg ciecierzycy namoczyć na noc. Na drugi dzień odlać wodę, zalać świeżą i zagotować. Gotować do miękkości przez około 1 h, odcedzić.
sn - do ugotowanej ciecierzycy
k - sok z 1 cytryny
sł - 1 szklanka pasty z nasion sezamowych, około 6 łyżek oliwy z oliwek
o - 4 duże ząbki czosnku
Wszystko dokładnie zmiksować i dosmakować
0 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, pieprz czarny do smaku
sn - sól do smaku
Całość wymieszać i zajadać :)Życzę smacznego :)))
*pastę można również przygotować z ciecierzycy z puszki
Składniki
- ciecierzyca
- 1 cytryna
- pasta z nasion sezamowych - tahina
- oliwa z oliwek
- czosnek
- pieprz czarny i cayenne, sól
Wykonanie:
0,5 kg ciecierzycy namoczyć na noc. Na drugi dzień odlać wodę, zalać świeżą i zagotować. Gotować do miękkości przez około 1 h, odcedzić.
sn - do ugotowanej ciecierzycy
k - sok z 1 cytryny
sł - 1 szklanka pasty z nasion sezamowych, około 6 łyżek oliwy z oliwek
o - 4 duże ząbki czosnku
Wszystko dokładnie zmiksować i dosmakować
0 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, pieprz czarny do smaku
sn - sól do smaku
Całość wymieszać i zajadać :)Życzę smacznego :)))
*pastę można również przygotować z ciecierzycy z puszki
Komentarze
Prześlij komentarz