Czekoladowe ciasto z burakiem i chilli. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru!!!

Witajcie :)

Mocno czekoladowe ciasto z drugim dnem. Najpierw czekolada, kakao, słodycz, a po chwili w ustach wyczuwamy ostrość :) Pikantne przyprawy podkręcą metabolizm i rozgrzeją Cię od środka. Na jednym kawałku ciężko poprzestać.





Składniki:
- 1 duży wcześniej upieczony burak lub 2 średniej wielkości
- 2 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 150 g mąki gryczanej
- 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
- 4 łyżki ksylitolu 
- 1/2 świeżej papryczki chilli 
- 50 g gorzkiej czekolady z chilli 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- szczypta soli

Wykonanie:
Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu. Jeśli tylko mamy upieczonego wcześniej buraka zajmie nam naprawdę nie wiele czasu. Buraka ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajka, olej i rozgniecione banany, mieszamy i dodajemy drobniutko posiekaną połówkę papryczki chilli. Do powstałej masy wsypujemy mąkę, kakao, ksylitol, sól, sodę i pokruszoną czekoladę z chilli. Całość mieszamy i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, ale równie dobrze sprawdzi się keksówka. Pieczemy około 45 min w tem. 180 stopni, do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego :) 



Komentarze

Popularne posty