Ciastka owsiane bez mąki i cudowne dodatki.
Szybkie i pyszne, a do tego dobrze się przechowują, choć nie poleżały zbyt długo ;). Nadają się świetnie by zabrać je do pracy lub szkoły.
O tym jak kilka pozornie prostych dodatków może zmienić zwykłe płatki w coś pysznego.
Cynamon, kardamon, sezam, daktyle i słodka gruszka czy komuś leci już ślinka?
Szybkie i łatwe, nie mogą się nie udać !!!
Składniki:
- 1 szklanka płatków (użyłam mieszanki błyskawicznych owsianych i żytnich)
- 3 jajka
- 1 duża dojrzała gruszka
- garść drylowanych daktyli
- 2 łyżki otrębów żytnich
- kilka łyżek sezamu (ilość wedle uznania)
- przyprawy: u mnie kardamon i cynamon
- kilka łyżek mleka lub innego płynu
Wykonanie:
W misce łączymy płatki, otręby, sezam i jajka, dodajemy posiekane daktyle i pokrojoną w drobną kosteczkę gruszkę, całość mieszamy dolewając kilka łyżek mleka, odstawiamy na chwilę, gdy jest taka potrzeba znów dolewamy mleka, ale masa ma być gęsta.
Nakładamy do foremek i pieczemy w tem. 180 stopni przez około 30min. (czas zależy od wielkości foremek).
jakie piękne!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, zapiszę;)
OdpowiedzUsuńAle ty masz wspaniałe pomysły <3
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe i łatwe.Pycha ;)
OdpowiedzUsuńpraktycznie samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńIdą po zakupy i zaraz sobie zrobię. Wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuń